http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/284536_250145891669977_150684684949432_988321_5664257_n.jpg

Tafsir: Surah Al-Baqarah ayat [14-16]

http://4.bp.blogspot.com/_LnLeIl18Uv8/THeLdWuBWOI/AAAAAAAAAkw/Dyo7DIsiiik/s1600/ibnkathir.jpegقال تعالى: وَإِذَا لَقُوا الَّذِينَ ءَامَنُوا قَالُوا ءَامَنَّا وَإِذَا خَلَوْ إِلىَ شَيَاطِيْنِهِمْ قَالُوا إِنَّا مَعَكُمْ إِنَّمَا نَحْنُ مُسْتَهْزِءُوْنَ {14} اللَّهُ يَسْتَهْزِئُ بِهِمْ وَيَمُدُّهُمْ فِي طُغْيَانِهِمْ يَعْمَهُونَ {15} أُولَـئِكَ الَّذِينَ اشْتَرَوُا الضَّلاَلَةَ بِالْهُدَى فَمَا رَبِحَتْ تِجَارَتُهُمْ وَمَا كَانُوْا مُهْتَدِيْنَ {16}“Dan bila mereka berjumpa dengan orang-orang yang beriman, mereka mengatakan: ‘Kami telah beriman’. Dan bila mereka kembali kepada syaitan-syaitan mereka, mereka mengatakan: ’Sesungguhnya kami bersama kamu, kami hanyalah berolok-olok’(14). Allah akan (membalas) olokan-olokan mereka dan membiarkan mereka terumbang-ambing dalam kesesatan mereka (15). Mereka itulah yang membeli kesesatan dengan petunjuk, maka tidaklah beruntung perniagaannya dan tidaklah mereka mendapat petunjuk”(16). {Q.,s.2/al-Baqarah: 14-16}.


Tafsirannya

Ayat-ayat di atas masih menyentuh masalah orang-orang Munafiq dan keadaan mereka:

(14). Bahawa mereka, disebabkan kemunafikan dan kebusukan (hati) mereka; apabila mereka berjumpa dengan orang-orang yang beriman di suatu tempat, mereka memberitahu mereka bahawa mereka beriman kepada Allah dan Rasul serta agama yang di bawa oleh baginda salallahu 'alaihi wasallam (Ays), (dan apabila mereka kembali) kepada pemimpin-pemimpin mereka yang selalu merencanakan kejahatan ke dalam kekufuran; (mereka mengatakan: ‘sesungguhnya kami bersama dengan kamu…’); konsekuen dalam kekufuran (…kami hanyalah berolok-olok) terhadap orang-orang yang beriman dalammenzahirkan sikap kami tersebut padahal dalam bathin kami sama sekali tidak sependirian dengan mereka, ataupun cenderung kepada mereka (Zub).

(15). (Allah akan (membalas) olokan-olokan mereka…) yakni dengan menimpakan kenistaan dan kehinaan kepada mereka, dendam terhadap mereka serta merendahkan martabat mereka sebagai keMaha AdilanNya terhadap hamba-hambaNya yang beriman (dan membiarkan mereka); Dia memberi tangguh kepada mereka (…terumbang-ambing dalam kesesatan mereka); dalam kekufuran yang mereka berkeras untuk terus tenggelam di dalamnya (Zub).

(16). (Mereka itulah yang membeli kesesatan dengan petunjuk…) yakni mereka menggantikan petunjuk tersebut dengan kesesatan. Sebab kata adh-Dhalaalah ertinya adalah keraguan, menyimpang dari tujuan dan kehilangan petunjuk (maka tidaklah beruntung perniagaannya…) yakni mereka tidak memperoleh untung dalam perniagaan mereka kerana mereka mengikuti kekufuran berbanding keimanan (dan tidaklah mereka mendapat petunjuk) dalam tindakan mereka membeli iman dengan kekufuran dan keluarnya mereka dari petunjuk menuju kesesatan, dari jama’ah/persatuan menuju perpecahan, dari rasa aman menuju rasa takut serta dari (mengamalkan) sunnah menuju (perbuatan) bid’ah (Zub).

Petunjuk Ayat

* Kecaman dan peringatan terhadap orang-orang Munafiq dan tingkah laku mereka yang selalu merubah wajah dalam menghadapi orang; terkadang dengan wajah yang ini dan terkadang dengan wajah yang lain. Dalam sebuah hadis di katakan: “sejahat-jahat kalian adalah orang yang bermuka dua”. (H.R. al-Bukhari dan Muslim).
* Sesungguhnya di antara manusia terdapat syaitan-syaitan yang mengajak kepada kekufuran dan perbuatan-perbuatan maksiat, menyeru berbuat kemungkaran dan melarang berbuat kebajikan/ma’ruf.

Penjelasan tentang hukuman-hukuman Allah yang akan di timpakan kepada musuh-musuhNya ‘Azza wa Jalla. (Ays)

http://alsofwah.or.id/index.php?pilih=lihatquran&id=10

0 comments

Leave a Reply

Copyright 2009 Simplex Celebs · All rights reserved · Designed by SimplexDesign